Hledat na blogu

Vltava – vyhlídka Máj

Při cestě po pravém břehu řeky Vltavy v úseku mezi Vodní nádrží Štěchovice a Slapy jsem si v mapě vyhlédl vyhlídkové místo, které se jmenuje Máj. Při jízdě od Štěchovic po silnici č. 106 jsem zastavil necelých 200 metrů před obcí Teletín. Lepší by bylo asi parkovat ve vesnici.


Mne zaujala informační ceduli na hlavní silnici, kterou v době mé návštěvy nějaký "vtipálek" otočil. Když už jsem tedy jednou zastavil, tak jsem pokračoval pěšky po žlutě značené polní cestě. Tato je sjízdná i pro kola (raději trekkingová). Přibližně po 500 metrech následuje odbočka vlevo, po které je potřeba ujít dalších zhruba půl kilometru. Podle mapy by to bylo kratší na vyhlídku po polní cestě. Ale v době mé návštěvy se zde pásl skot, který nevypadal, že by se chtěl se mnou dělit o své území.


Závěrečný úsek cesty jdu romantickým lesíkem s nádhernými buky, duby i habry. Z ničeho nic se najednou objeví doslova fascinující scenérie, kterou lze spatřit z vyhlídky Máj. Úžasné a působivé pohledy do hlubokého kaňonu meandrující Vltavy. Představuji si, jak to tady asi vypadalo v době, kdy šlo dole pozorovat Svatojánské proudy, které bývaly kvůli skaliskům a prudkému toku Vltavy obávaným místem, kde ztroskotala řada lodí.


Nemohu se vynadívat na řeku Vltavu, která se v tomto místě stáčí se do tvaru podkovy a vytváří tak fascinující přírodní scenérii. Kouzlo tohoto okamžiku je umocněno tím, že je zde úžasný klid. V okolí nejsou žádné chaty. Přede mnou se nachází několik desítek metrů hluboký sráz, na jehož skalkách rostou zajímavě pokroucené borovice. Naproti je skalnatý poloostrov porostlý stromy, vpravo se nachází Štěchovická přehrada, vlevo v dáli Vodní nádrž Slapy.


Cesta na vyhlídku sice není speciálně značena, ale když se jde po žluté turistické značce, tak by se nemělo zabloudit. Cesta trvá necelou půlhodinu.



Komentáře

Oblíbené příspěvky