Hledat na blogu

Čertovo jezero na Šumavě

Čertovo jezero je druhé největší jezero ledovcového původu na území české části Šumavy. Proto je také velmi známé, avšak z hlediska návštěvnosti se nachází až na druhém místě za Černým jezerem. Je totiž situováno v mnohem složitějším terénu. Hůře dostupné, ale o to krásnější. A tudíž i přes svoji polohu je oblíbeným a vyhledávaným místem pěších turistů i cyklistů.



Jezero se nachází na úpatí Jezerní hory nedalekoŽelezné Rudy (asi 4 kilometry)v nadmořské výšce 1.030 metrů. Vodní plocha má rozlohu 10,3 hektarů a hloubka jezera dosahuje místy až 36,5 metrů. Jezero má přibližně půlkruhový tvar a jeho okolí je zarostlé smrkovým porostem. Vypadá to zde tajemně a tak se není co divit, že Čertovo jezero je opředené různými pověstmi i strašidelnými legendami.


Přísun vody zajišťují dešťové srážky i Jezerní potok. Ten také odvádí vody z jezera, aby je za Železnou Rudou předal do říčky Řezná, která se v Německu jmenuje Regen a posléze se vlévá do Dunaje. Jako jediné ze šumavských ledovcových jezer tak náleží k povodí tohoto veletoku a do úmoří Černého moře.


První pokusy ochraňovat krásy Čertova jezera spadají do roku 1911. Od roku 1933 se jezero stalo součástí Národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero o rozloze 174,86 hektarů. Jezero má oligotrofní vody, to znamená, že obsahují málo živin (především dusík a fosfor). Z výše uvedeného důvodu je zde voda často průzračná do velké hloubky.


K Čertovu jezeru je možné přijít ze dvou stran. Nejobvyklejší cesta vede od hráze Černého jezera po kamenité pěšině, která stoupá do kopce. Na vrcholu se člověk ocitne u rozcestí "Rozvodí". Jak název praví, jedná se o hlavní evropské rozvodí Labe - Dunaj. Dále pokračuje již pohodlnější cesta k rozcestí, kde se napojuje žlutá značkaa společně vedouk Čertovu jezeru. Kdo se na cestu vydá z Železné Rudy, použije modrou a posléze červenou turistickou značku. Výlet je to příjemný, avšak je potřeba počítat s výškovým rozdílem mezi výchozím a cílovým místem bezmála 300 metrů.



Komentáře

Oblíbené příspěvky