Hledat na blogu

Jezero Medard – Sokolovské moře

Jezero Medard jako zajímavý projekt rekultivace a revitalizace území postiženého těžbou vzniká v místě lomové lokality Medard - Libík na severozápad od města Sokolov v Karlovarském kraji. V jeho okolí se dále nachází Svatava, Citice, Bukovany a Habartov. Těžební činnost byla v této lokalitě ukončena 31. března roku 2000.


Na dně vznikajícího "Sokolovského moře" se kdysi nacházeli obce Čistá u Svatavy, Dvory, Kolonie Hahnemannova, Kytlice a Lísková, které zanikly kvůli povrchové těžbě uhlí. Napouštění jezera začalo v červnu 2008. V této době firma Sokolovská uhelná dokončovala hrubé technické rekultivace budoucího dna jezera a přestala čerpat důlní vody. 4. června roku 2010 začala proudit voda z řeky Ohře pomocí koryta dlouhého asi dva kilometry poblíž obce Citice. Napouštění jezera občas komplikuje špatná kvalita vody, sucho, zvýšený vodní stav řeky nebo povodně.


Jakou rozlohu má v této době jezero a kolik výškových metrů zbývá napustit nevím přesně. Podle posledních dostupných informací mělo být plánované kóty 400 m n. m. a plochy 493,4 hektarů dosaženo v letech 2013 až 2014. Dříve na stránkách investora bylo časové odpočítávání, které však zmizelo. Zda se objevily nějaké komplikace s množstvím nebo kvalitou vody nevím.


V rámci původní urbanistické studie bylo uvažováno širší využití celkového území, především pro sportovní a rekreační aktivity. Co vše bude na břehu dlouhém přes 12 kilometrů (koupaliště i krytý bazén, pláže, bikrosový areál, dráha pro kolečkové brusle, fotbalové, softbalové i golfové hřiště, sportovní jachting, jezdecká základna, hotelový komplex i kempink, areál lanových sportů, potápěčská základna, kiteboarding, zábavní park) vybudováno, se musíme nechat překvapit.


Bez zajímavosti není také to, že jezero dlouhé čtyři, široké 1,5 kilometru a hluboké maximálně 50 metrů patrně mírně změní mikroklima ve svém okolí. V období od srpna do října stoupnou průměrné teploty o 0,1 až 0,2 stupně a naopak v zimě je očekáván jejich obdobný pokles. Měla by také mírně stoupnout vlhkost vzduchu a v okolí lze očekávat zvýšený výskyt mlh. Tyto by však mohl rozehnat západní vítr, u něhož se očekává, že bude o něco rychlejší než dnes.


Výlet k jezeru je dle mého názoru velice zajímavý. Již dnes se rýsují první obrysy budoucího jezera, které by mělo mít čistější vodu než ostatní plochy v kraji a tudíž by mělo být bez sinic.Při procházce či projížďce na kole je možno pozorovat kromě napouštěného jezera také rekultivační práce a opevněním břehové linie.




Komentáře

Oblíbené příspěvky