Hledat na blogu

Vltava - Smetanova vyhlídka

Při cestě po pravém břehu řeky Vltavy v úseku Vodní nádrže Štěchovice jsem se vydal podívat na vyhlídkové místo, jež se jmenuje Smetanova vyhlídka. Od silnice vypadá toto místo nad Vltavou docela nenápadně, ale stojí za to zde zastavit. Jedná se o nenáročný výlet, autem se dá dojet až skoro k vyhlídce, jelikož jsou okolo ní chaty. Avšak polní cesta není příliš kvalitní a těch pár stovek metrů dlouhá procházka prospěje každému.


Zaparkovat lze v obci Třebsín na návsi, kde je místa dost a odsud pokračovat po žluté turistické značce. Já jsem jel od Štěchovic po silnici č. 106. V místě, kde je odbočka vlevo do obce Třebsín, se nachází také cesta doprava. Je to úzká silnička do chatové osady V Zahrádkách. Po ní jsem pokračoval asi 300 metrů, kde lze zaparkovat. Po polní cestě je to k vyhlídce přibližně dalších 350 metrů. K vyhlídce lze také dojet na kole. V době mé návštěvy nějaký "vtipálek" otočil informační ceduli na hlavní silnici.


Smetanova vyhlídka se nalézá nad přehradní nádrží Štěchovice v nadmořské výšce 371 metrů pod vrcholrm Kletecko. Byla vybudována v roce 1974 vysoko nad hladinou Vltavy k 150. výročí narození Bedřicha Smetany. Jméno dostala po skladateli proto, že sem rád chodíval a právě na tomto místě, uchvácen krásou výhledu do krajiny, komponoval druhou část své symfonické básně Má vlast (Vltava). Zda je tato historka pravdivá či nikoliv, není podle mne až tak důležité. Podstatné je to, že se jedná opravdu o krásné místo a při kochání se z vyhlídky určitě každý danému příběhu snadno uvěří. Významný hudební skladatel Smetana ale ve své době mohl obdivovat tehdy existující Svatojánské proudy, které padly později za oběť stavbě Štěchovické přehrady.


Výhled je úžasný, údolí Vltavy je odsud jako na dlani. Vpravo v dálce lze zahlédnout lesk hladiny Štěchovické přehrady, na protějším břehu, na poloostrově se nachází proslulá a legendární trampská osada Ztracenka (přesněji Ztracená naděje). Je to místo, kde se zrodil tramping. Osada Ztracenka se obecně považuje za tu úplně první. Vznikla v roce 1918 spojením několika menších skupin prvních trampů a vodáků.


Vyhlídku tvoří vybetonovaný blok se zábradlím a je celoročně pohodlně a bezpečně přístupná. Úplná idylka to však tady není. V těsné blízkosti se nacházejí chaty, a tudíž občasný hluk brání trochu člověku vychutnat si v klidu úžasné pohledy na řeku.
Já jsem se vydal na vyhlídku brzy ráno, abych pořídil fotografie, což se mi myslím podařilo. Obdobné to bude asi později odpoledne. Jinak asi po většinu dne budou výhledy v protisvětle. Nedaleko vyhlídky se rozkládá přírodní rezervace Kobylí draha, která chrání přes 50 hektarů zakrslých a suťových doubrav, habřin a skalních stepí.


Komentáře

Oblíbené příspěvky