Hledat na blogu

Praha – pohyblivý jez Štvanice

Pohyblivý jez umístěný nad plavební komorou Štvanice je největším zařízením tohoto druhu v České republice. Doplňuje zdymadlo Štvanice a je zařazen mezi technické zajímavosti města Praha.


Zdymadlo Štvanice je vodní stupeň na Vltavě u ostrova Štvanice. Je jedním ze čtyř pražských zdymadel. Nachází se v zákrutu řeky Vltava severně od centra Prahy, pod vrchem Letná, na říčním kilometru 50,69. Jedná se o celkem rozsáhlé dílo. Sestává z Helmovského jezu na levém rameni Vltavy, soustavu plavebních komor v levé části pravého ramene a pohyblivého jezu v jeho pravé části. Pod ním je vybudován sportovní kanál Štvanice pro vodní slalom.


Současnou podobu zdymadlo získalo v letech 1907 - 1912. Rekonstrukce byla prováděna ve 40. a v 80. letech 20. století. Provozovatelem je státní podnik Povodí Vltavy.


Z Hlávkova mostu i z okolních nábřeží jsou zajímavé pohledy na řeku, vodní dílo, ostrov Štvanice i na jeho konci umístěnou malou vodní elektrárnu. Zdymadlo Štvanice je upomínka na velkoryse pojatý záměr splavnění Vltavy uvnitř Prahy, realizované v letech 1907-1922.


Některé fotografie, které přikládám, nejsou ideální, jelikož odpovídají počasí a pozdní době, kdy jsem je pořizoval.


Komentáře

Oblíbené příspěvky