Hledat na blogu

Kamenný (Jelení) most ve městě Písek

Není to nejznámější, ale zato zcela jistě nejstarší most v Českých zemích. Písemné zmínky jsou doloženy již v roce 1348. Tímto skvostem se může pochlubit půvabné jihočeské město Písek na řece Otavě.


Název mostu se ustálil na slově Kamenný, avšak je možno se setkat i s přívlastkem Jelení. Podle pověsti měl být most pojmenován po tom, kdo jej přejde první. A stalo se něco nečekaného: první se pohledem na řeku potěšil jelen, který se sem zatoulal z blízkých lesů.


Kamenný most v Písku je postaven v gotickém stylu. Kamenné sochy a sousoší, které ho zdobí, jsou ale barokní. V současnosti se jedná o repliky původních soch. Kříž s Kristem byl posledním originálem do ledna 2007, kdy byl silnou větrnou bouří svržen do řeky a v březnu 2008 nahrazen kopií. Dominantou mostu je sousoší Kalvárie, kterou tvoří sochy Panny Marie, Jana a Sv. Máří Magdalény z let 1754 - 1757 (čimelický řezbář a kameník Jan Hammer st.) Sousoší Kalvárie bylo strženo do vody při povodni v roce 2002. Po vylovení bylo umístěno do depozitáře a na mostě jsou jen pískovcové kopie.


Raně gotický kamenný most v Písku měří přes 100 metrů a dnes přes něj vede oblíbená městská pěší zóna. Může se pyšnit zajímavými přívlastky: starší bratr Karlova mostu, nejstarší dochovaný most v Čechách nebo nejvzácnější most ve střední Evropě.


Písecký most zatím naštěstí od doby svého vzniku dodnes přečkal všechny živelné pohromy a tak v plné své kráse spojuje oba břehy Otavy. Na jeho jedné straně se nachází informační tabule, na které jsou fotografie a popis událostí v době, kdy toto místo postihla tisíciletá voda.


Písecký Kamenný most je národní kulturní památkou.





Komentáře

Oblíbené příspěvky