Hledat na blogu

Přehrada Březová v Karlových Varech

Na okraji města Karlovy Vary se na řece Teplá nachází technická památka "Vodní dílo Březová". Stavbu přehrady se rozhodlo město Karlovy Vary uskutečnit po katastrofální povodni v roce 1890. Dílo bylo nakonec ale realizováno až v letech 1931-1935 a do provozu uvedeno v roce 1937. Betonovou přehradní hráz doplnila v polovině 80. let 20. století hydroelektrárna.


Hlavním účelem nádrže je ochrana města Karlovy Vary a jeho okolí před povodněmi. Přehrada je součástí vodohospodářské soustavy Stanovice - Březová, která by měla zajistit ochranu dokonce před 100letou vodou. Vedlejším účelem nádrže je pak výroba elektrické energie, výkon rybářského práva či zajištění dostatečného průtoku pro pořádání kanoistických závodů.


Na hrázi byla vybudována silnice I/20 z Karlových Varů do Bečova (Plzně), která nahradila původní komunikaci, z níž lze spatřit starý silniční most, když dochází k odpouštění přehrady například z důvodů údržby a oprav. Přehrada Březová je dlouhá 2 km a koruna její přímé betonové hráze se nachází v nadmořské výšce 433,95 metrů. Další technické údaje ohledně koruny hráze jsou následující: výška nad terénem je 24,95 metrů, šířka 8,4 metrů a délka 228,8 metrů. Na pravé straně přehrady byl postaven domek hrázného.


Kromě pěti bezpečnostních korunových přelivných ploch má přehrada výpustná zařízení sloužící jako přívodní potrubí vody k soustrojí malé vodní elektrárny, jejíž instalace proběhla v roce 1988.


Jako malý pamatuji koupání v této vodní nádrži. Bylo tam umístěné molo a o návštěvníky nebyla nouze. V dnešní době si nevzpomínám, že bych někoho viděl plavat v přehradě, i když si myslím, že to není zakázáno. Oficiální koupaliště tady ale není a poslední plavčík také dávno odešel. Škoda.


Komentáře

Oblíbené příspěvky