Hledat na blogu

Mlýn u obce Příčovy (Sedlčansko)

Na skalnatém návrší severozápadně od obce Příčovy (silnice směr Dublovice) se nachází monumentální zřícenina větrného mlýnu holandského typu. Jedná se o největší, nejstarší a nejkrásnější větrný mlýn tohoto typu u nás a svým průměrem se řadí k největším stavbám tohoto druhu v Evropě. Pozůstatky větrného mlýna jsou ojedinělou technickou památkou architektury v České republice a určitě stojí za návštěvu.


Nestandardní rozměry stavby vedly v minulosti také k názorům, že se původně o větrný mlýn nejednalo. Avšak archeologický průzkum stavbu jako mlýn potvrdil. Přesná doba vzniku mlýna není známa. O stáří "Větráku" se dosud vedou dohady. Předpokládá se 16. nebo 17. století (na základě zápisu v urbáři Vysokochlumského panství). Někdo tvrdí, že to je doba netypická pro tuto stavbu a tak bývá vznik mlýna kladen do počátku 18. století. Stejně tak není znám jeho stavitel. Jeho stavitelem byl pravděpodobně rybníkář Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan, nebo Lobkowiczové.Také doba ukončení činnosti a opuštění mlýna není známo. K jeho částečnému poboření došlo asi v 18. století. Po roce 1840 bývá uváděn již jako zřícenina. Dnes je zdivo na severovýchodní straně zřícené, chybí zde úplně.Postaven byl z lomové žuly. Klenby a některé dozdívky jsou z pálených cihel. Mohutné zdivo vysoké okolo 10 metrů má při zemi šířku 1,2 metru.


K mlýnu (chráněná památka) lze dojet autem nebo je možné ke zřícenině mlýna dojít od Sedlčan po červené turistické značce (necelé čtyři kilometry). Mlýn se sice nalézá na dohled od vesničky Příčovy, avšak v obci jsme se museli zeptat, jelikož zde není žádné značení. Lokalita se nazývá "Chlumky" nebo "U Větráku" aje volně přístupná. Když člověk vejde dovnitř objektu, připadá mu stavba jako takové malé Koloseum.


V době naší návštěvy jsme zde potkali zajímavou partu lidiček. Cestovali na kole a čtveřice z nich řídila úžasnou koloběžku. Cestovali po středních Čechách, Benešovsku a České Sibiři a jejich akce se jmenovala "Koloběžka 2011". A ještě tady někdo byl s námi. V jednom z výklenků hnízdily mladé poštolky.






Komentáře

Oblíbené příspěvky