Hledat na blogu

Hora Svaté Kateřiny - rozhledna Hláska


Na místě nazvaném Růžový vrch (Rossenberg, 729 m.n.m.) se vypíná půvabná, kamenná rozhledna válcovitého tvaru. Do věže vede 15 kamenných a 50 dřevěných schodů, které se točí proti směru hodinových ručiček. Na vyhlídkovou plošinu je potřeba vystoupat po 11 velmi úzkých a strmých schodech. Výhled z rozhledny je sice krásný, ale pouze do blízkého okolí. Nedaleké kopce jsou totiž vyšší než samotná rozhledna. Ale i tak je vidět například Novou Ves v Horách s větrnými elektrárnami na Strážném vrchu, Medvědí skálu, kopec Loučná, osadu Malý Háj s kostelíkem nebo v dáli vrchol Milešovky v Českém středohoří. Zajímavý pohled je také na Horu Svaté Kateřiny s kostelem sv. Kateřiny.



Myšlenka postavit na okraji obce rozhlednu se mezi členy místního okrašlovacího spolku zrodila v roce 1898. A jelikož se v tom samém roce slavilo 50 let panování císaře Františka Josefa I., bylo rozhodnuto o stavbě i jejím jméně. Válcová věž zděná z kamene se stavěla přes dva roky a slavnostně byla otevřena 17. srpna 1902. Po roce 1918 byla rozhledna přejmenována na Jahnovu rozhlednu (podle zakladatele německého tělovýchovného hnutí).


Do nového tisíciletí vstoupila rozhledna ve špatném stavu, a proto byla pro veřejnost uzavřena. Naštěstí hned v roce 2001 začala rozsáhlá rekonstrukce. Původní obvodové zdivo bylo zpevněno, očištěno a vyspárováno. Také vnitřní zdi byly opraveny a zpevněny. Pomocí jeřábu byla na vrchol vyzdvižena dřevěná nástavba vyztužená ocelovými nosníky. Celková výška rozhledny po této úpravě činí 21 metrů. Okolo paty věže vznikla dřevěná přístavba, která slouží jako výstavní prostory. Slavnostní otevření rozhledny se konalo 22. června 2002, při příležitosti 100. výročí. Po generální opravě získala rozhledna ne jenom nový vzhled, ale také nové jméno Hláska.


Rozhledna Hláska je otevřena po celý rok, denně od 11:00 - 17:00 hodin. Vstupné činí 20 Kč pro dospělé, polovinu za děti. Rozhledna se nachází na jižním okraji obce Hora Svaté Kateřiny, odkud vede nejjednodušší cesta po zelené turistické značce v délce asi jednoho kilometru. Kdo jede autem po silnici Horní Jiřetín - Brandov odbočí před obcí vlevo na užší asfaltovou komunikaci, při které lze parkovat; k rozhledně vede opět zelená značka.

Aktuální informace by se měl člověk dozvědět zde:


Komentáře

Oblíbené příspěvky