Hledat na blogu

Rozhledna Jezerní slať u Kvildy

Přírodní rezervace Jezerní slať u Kvildy se nachází v nadmořské výšce 1.060 metrů. Místo leží asi 2,5 km severním směrem od obce Kvilda a jižně od Horské Kvildy.




Na místo se lze dostat např. z Vimperka po silnici 168, která vede směrem na Kvildu, na křižovatce je potřeba zabočit vpravo na komunikaci č. 169 na Horskou Kvildu. Automobil je možné nechat na odstavném parkovišti před samotnou Jezerní slatí. Odtud je potřeba pokračovat pěšky po dobře značené cestě ještě asi 150 metrů.




Nejbližší železniční zastávka je hodně daleko (trať Vimperk - Kubova huť). V létě zde jezdí celkem dost autobusů, jak pro místní, tak pro výletníky či cykloturisty. Já jsem rozhlednu navštívil v zimě, kdy jsem jel po perfektně upravené běžkařské "dálnici" z Kvildy do Horské Kvildy. Na rozhlednu je potřeba vystoupat s opatrností, schody jsou zasněžené a namrzlé. V zimě je výletní chodník do přírodní rezervace uzavřen. Návštěva rozhledny není časově omezena a vstupné se neplatí.




Od roku 1974 stála na tomto místě věž podobná té dnešní. V roce 1997 nechala Správa národního parku Šumava postavit novou, dřevěnou trámovou, dvoupatrovou rozhlednu o celkové výšce osm metrů.



Po vyšlápnutí 21 schodů si lze z věže prohlížet skoro celou přírodní rezervaci, která má rozlohu 120 ha. Zajímavý pohled je také na protilehlé zalesněné pásmo s vrchem Sokol (1.253 m.n.m.) Podrobnější prohlídka slatě je návštěvníkům umožněna chůzí po dřevěném chodníčku. Jedná se o naučnou ministezku s informačními tabulemi, kde se člověk dozví mnoho zajímavého o šumavských slatích.




Se svou průměrnou roční teplotou 2 oC je Jezerní slať nejchladnějším místem jižních Čech a proto je dobré počítat s oblečením i v jarních či podzimních měsících.


Komentáře

Oblíbené příspěvky