Hledat na blogu

Petřínská rozhledna


Při návštěvě Prahy jsem se šel projít z Malé Strany do Petřínských sadů. I když jsem neměl jasný cíl, pořád mne to táhlo směrem nahoru. Před sebou jsem viděl jednu z nejznámějších dominant hlavního města, Petřínskou rozhlednu, která je občas přezdívaná jako pražská Eiffelovka. Také se jí říká Petřínská stará dáma a patří mezi nejvýznamnější památky hlavního města.



Šedesátimetrová rozhledna (63,5 metru) se tyčí nad Malou Stranou a nabízí tak nádherný výhled na Pražský hrad, na kroutící se Vltavu mezi pražskými mosty ale i na další dominanty Prahy. Za jasného počasí se nabízí daleký rozhled po Čechách. Na severovýchodě je vidět masiv Krkonoš, severním směrem lze spatřit horu Říp a České středohoří, na jihovýchodě rozhled trochu omezují Brdy.

V roce 1889 byli členové Klubu českých turistů na světové výstavě v Paříži. Zde je nadchla slavná Eiffelova věž a rozhodli se vytvořit podobnou dominantu v Praze. Hned v příštím roce byla vypracována projektová příprava a zajištěny potřebné prostředky. Rozhledna byla postavena v roce 1891 pro Zemskou jubilejní výstavu. Práce započaly 16. března, slavnostní otevření se událo 20. srpna. Stavba pětkrát menší napodobeniny Eiffelovy věže byla realizována podle návrhu arch. Vratislava Pasovského, autory konstrukce byli Ing. František Prášil a Ing. Julius Souček z Českomoravské strojírny.


V roce 1948 byl na plošinu rozhledny umístěn televizní vysílač a učiněny první pokusy s televizním přenosem. V době následující se televize stala prioritou a rozhledna přestala být udržována. Začala chátrat, a proto musela být mnoho let pro veřejnost uzavřena. V 80. a 90. letech započaly opravy. V roce 1998 bylo zahájeno osvětlování rozhledny v noci.


Základna rozhledny se nachází v nadmořské výšce 324 metrů, prosklená vyhlídková galerie o 53(55) metrů výš. Základy jsou hluboké 11 metrů, ocelová konstrukce vážící 175 tun. Jádrem konstrukce věže je osmiboký tubus, v němž je umístěn výtah. Na vnější straně se vinou dvě točitá schodiště s 299 schody. Jedno slouží pro chůzi nahoru, druhé pro ty, kteří sestupují.


Komentáře

Oblíbené příspěvky