Hledat na blogu

Uherské Hradiště - rozhledna Rovnina


Při návštěvě krásného Uherskohradišťska jsem si také vyhlédl jednu rozhlednu. Jmenuje se Rovnina a nachází se na stejnojmenném plochém návrší v nadmořské výšce 336 metrů. Místní to zde též nazývají někdy Rochus.


Vysoký jehlanovitý ocelový stožár vysílače mobilního operátora byl vystavěn naštěstí jako polyfunkční stavba v roce 2003. Vedle antén zde bylo vybudováno i schodiště se 127 schody a s vyhlídkovou plošinou, jež se nachází ve výšce 23,9 m metrů. Slavnostní otevření se konalo 16. 9. 2003. Půdorys stožáru i při své velké výšce (49,5 metru) činí pouhých 8 × 8 m.


Vysoký ocelový stožár víceúčelové stavby s rozhlednou Rovnina nelze z okolí přehlédnout. Nachází se asi 2 km východně od Uherského Hradiště. K rozhledně se lze dostat po zpevněné, ale poněkud rozbité cestě z městské části Uherské Hradiště - Mařatice směr Mistřice a Javorovec. Zaparkovat lze na okraji města a dále pokračovat po zelené turistické značce kolem hřbitova. K rozhledně je to asi dva kilometry. Zákaz vjezdu zde není, a tudíž lze teoreticky až k rozhledně dojet autem.



Z Vyhlídkové plošiny, jež se nachází ve výšce 360 metrů nad mořem, jsou rozhledy opravdu úžasné. Počasí je krásné a tak si prohlížím celé pohoří Chřiby, v dáli vidím Pálavu i další pohoří, patrně Bílé Karpaty či Vizovickou vrchovinu. Zajímavé pohledy jsou samozřejmě také do údolí řeky Morava i na Uherské Hradiště.


Rozhledna Rovnina je otevřena pouze od dubna do října, vstup je volný.



Komentáře

Oblíbené příspěvky