Hledat na blogu

Karlovy Vary - kamenný kříž a socha Panny Marie v městské čtvrti Drahovice



V Drahovicích stával kříž na návrší v lesním porostu nad vodojemem (nedaleko od dřívějšího hotelu Slavie). Byl zde patrně postaven kolem roku 1624 na paměť protireformace a odchodu protestantů z Karlových Varů do Johanngeorgenstadtu roku 1624.



Objekt popsal roku 1899 Prof. Wilhelm a roku 1940 dr. Dreyhausen, který na soklu četl slovo ALLHIER a datum 1833, na kříži letopočet 1624. Tento kříž byl bohužel zničen vandaly v roce 1965. Jednalo se o kamenný kříž barokního tvaru, přesto však byl řazený mnohými autory do souboru smírčích křížů. K původní výzdobě zřejmě patřilo srdce Kristovo. Nápis z roku 1833, který zde nechal vysekat malíř map W. Burda, zněl v překladu: "1624 zřízeno na paměť znovuzavedení katolicismu".



Z původního kříže zbylo pouze torzo, část nohy ve tvaru komolého čtyřbokého jehlanu, se základnou neopracovanou a zasazenou do terénu o rozměrech 56 x 44 x 35 cm, s horní plochou o rozměrech 20 x 25 cm. Kříž má číslo v centrálním registru: 1037.



Podle kresby Karla Šrámka z roku 1924 zhotovil Jaroslav Dietl kopii původního kříže, kterou realizoval do pískovce Petr Lintemer. Se svými přáteli ji postavili 19. května 2000 několik metrů od torza původního kříže a věnovali ji městu Karlovy Vary. Z jedné strany kříže, vysokého 101 cm, širokého 49 cm a tlustého 26 cm, je rytina řeckého kříže, uprostřed kterého je srdce s Kristovými hřeby. Ve spodní části jsou rytiny šesticípé hvězdy a maltézského kříže. Na druhé straně je letopočet 1833, slovo "ALLHIER" a písmena "WB".



V těsné blízkosti kříže, ale na podstatně viditelnějším místě stojí barokní socha Panny Marie z roku 1704. Byla umístěna na návrší, na hranici území bývalých samostatných obcí Drahovice a Karlovy Vary, nad křižovatku dnešních ulic Hřbitovní a 5. května. Na zděnou terasu byla sochy přesunuta nejspíše při rozšiřování zdejší silnice. Během roku 2009 byla socha Panny Marie renovována a její okolí vyčištěno.



Pískovcová barokní socha představuje Pannu Marii Neposkvrněného početí (Immaculata Conceptio), která šlape na draka obepínajícího Zemi. Výjev symbolizuje vítězství dobra nad zlem (drak představuje ďábla).



Plastika stojí na nízkém profilovaném válcovém soklu, umístěném na hranolovém podstavci s horní i spodní profilovanou krycí deskou. Na přední straně podstavce je vyveden monogram "IHS", zkratka jména Ježíšova, s křížem na vrcholu, na pravé boční straně je letopočet 1704, na levé boční straně je pak další monogram a na zadní straně jakýsi latinský nápis. Podstavec stojí na jednom kamenném stupni. Kolem sochy je kovová ohrádka obdélného půdorysu.








Komentáře

Oblíbené příspěvky