Hledat na blogu

Rozhledna Pajndl nad městem Nejdek


Nad městem Nejdek stojí na svahu Tisovského vrchu v nadmořské výšce 976,6 metrů zajímavá kamenná věž. Její umístění na mohutném, asi 10 metrů vysokém žulovém skalisku a využití kamenných kvádrů pro zdění způsobilo, že věž vytváří dojem mohutné stavby. Výška včetně třímetrového hromosvodu činí 24 metrů.


Tisovský vrch (německy Peindelberg, lidově Pajndl) se stal ke konci 19. století oblíbeným turistickým cílem s vyhlídkovým místem. Členové spolku Neudeker Erzgebirgsverein (Nejdecká krušnohorská jednota) inspirováni úspěchem vyhlídkových věží na Klínovci (1884) a na Plešivci (1895) se rozhodli postavit na tomto místě kamennou rozhlednu.

Realizaci měl na starosti stavitel Schöberle a stavět se začalo v červenci roku 1895. Rozhledna byla slavnostně otevřena 6. září 1897. Stavební náklady dosáhly částky 4.000 zlatých. Vyhlídková věž se záhy stala výletní atrakcí, a proto k ní byla v roce 1908 přistavěna výletní restaurace, jež byla otevřena 7. června 1908.

Již za druhé světové války začala rozhledna chátrat a v této době zanikla také restaurační přístavba. Po vysídlení Němců nikdo údržbu neprováděl a tak se stav rozhledny zhoršoval ještě rychleji. V roce 1970 bylo konstatováno, že se rozhledna rozpadá. Naštěstí místo očekávané demolice bylo v letech 1986-1987 přistoupeno k technicky náročné opravě rozhledny. Zdivo bylo z vnější strany zpevněno ocelovými pásy, které obepínají celou rozhlednu na několika místech. Vyhlídkovou plošinu se stříškou renovovali členové Horské služby Nové Hamry. Další oprava následovala v roce 1997 a o rok později byla obnovena malá chatka (přístřešek) u věže. Poslední opravy rozhledny a jejího okolí proběhly na jaře roku 2000. Od 6. října 1993 je rozhledna zapsána v památkovém fondu Státního ústavu památkové péče.

Rozhledna je postavena na půdorysu čtverce o délce stran 5 metrů. Zdi dosahují tloušťky 1,3 metru. Ke vchodovým dveřím vede 17 stupňů a poté již stačí vystoupat magických 111 kamenných schodů točitých proti směru hodinových ručiček a člověk se ocitne na nekrytém vyhlídkovém ochoze ve výšce 18 metrů, který je opatřen litinovým zábradlím. Z vyhlídkové plošiny, která je postavena okolo tři metry vysokého dřevěného přístřešku s bleskosvodem, se nabízí úžasný kruhový výhled na Krušné hory včetně Klínovce, na Doupovské hory, Slavkovský les, Tepelskou vrchovinu, Krásenský vrch, bájnou horu Krudum nebo města Karlovy Vary či Nejdek.

Já jsem se vydal na výlet autem. Na okraji města Nejdek (silnice směrem na Pernink) jsem odbočil dle ukazatele k restauraci Krásná vyhlídka. Občerstvení jsem se rozhodl nechat až po výletě a pokračoval jsem dále do obce Tisová (součást města Nejdek), kde jsem zaparkoval. Odtud jsem šel pěšky po modré turistické cestě. Po chvíli stoupání jsem odbočil doprava na žlutě značenou cestu. Závěrečné stoupání je sice trochu prudké, ale není dlouhé. A tak celkově po asi 2,5 kilometrech jsem stanul u rozhledny. Ve vsi Tisová je také železniční zastávka. Lze také vyjít nebo výlet zakončit u železniční stanice Nové Hamry, odkud je to asi o půl kilometru dál.

Komentáře

Oblíbené příspěvky