Hledat na blogu

Rohanův kříž - Lázeňské lesy v okolí Karlových Varů


Karlovarské lázeňské lesy patří neodmyslitelně k městu Karlovy Vary. Jsou zajímavé a krásné a v minulosti inspirovaly ke tvorbě spisovatele, básníky, hudebníky či malíře. Velký vliv na to, že pacienti přestali lenošit a začali se procházet, měl lázeňský lékař David Becher (1725-1792). Je také proto nazýván duchovní otcem karlovarských promenádních cest. Doporučoval totiž lidem hojnost tělesného pohybu.


A tak se začali na sklonku l8. století budovat vycházkové lesní cesty a na nich zajímavé stavby. Nezastupitelnou roli při této aktivitě sehráli mecenáši ze zámožných vrstev lázeňských hostů.


Jedno z míst, které je málo navštěvované a trochu opomíjené se nazývá Rohanův kříž. Možná je to tím, že se nachází trochu mimo hlavní lázeňské trasy. Kříž na této vyhlídce byl vztyčen roku 1878 jako poděkování vzácnému lázeňskému hostu knížeti Rohanovi. Jestliže se historické údaje nemýlí, tak počet návštěv Karlových Varů za účelem léčení dosáhl čísla 57.


To už něco znamená a je zajímavé si přečíst, o koho se jedná. Celé jeho jméno zní Kamil Josef Idesbald Filip Rohan, vévoda z Montbazonu a Bouillonu, kníže z Guéméné a Rochefortu. Tento původem francouzský šlechtic z rodu Rohanů se narodil 19. prosince 1800 v Bruselu. V šestnácti letech se dostal do habsburské monarchie a zde získal inkolát (podle středoevropského, českého a rakouského stavovského práva se jedná o příslušnost mezi domácí šlechtické rody). V Čechách zdědil panství Svijany, koupil Český dub a Lomnici nad Popelkou. Sám však nejčastěji přebýval na zámku Sychrov a v Praze, v malostranském Rohanském paláci. Byl ženatý (Adelheid z Löwensteinu), ale bez potomků. Zemřel 13. listopadu 1892 na Sychrově. Byl známý jako lidumil a mecenáš.


Určitě mohu doporučit tento výlet. Z každé karlovarské vyhlídky je totiž trochu jiný pohled na město a něco jiného vidět. A když tady tak stojím a rozhlížím se, přišla mi na mysl úžasná písnička Richarda Müllera "Srdce jako kníže Rohan" s báječným textem Michala Horáčka.


Nejkratší cesta z města sem vede z ulice Krále Jiřího, vzhůru do kopce (Sokolský vrch) okolo Becherovy vily. Na mapě (městský plán) Karlových Varů nebo orientačním plánu Lázeňských lesů se cesta jmenuje Rohanova stezka a má číslo 11 (modré značení). Vyhlídka s křížem se nachází v nadmořské výšce 510 metrů.

Komentáře

Oblíbené příspěvky