Hledat na blogu

Vyhlídka Tři kříže nad městem Karlovy Vary



V lázeňských lesích severozápadně od města Karlovy Vary vyrostl kdysi do nadmořské výšky 554 metrů Tříkřížový vrch, který byl původně zván Buková hora či Buchberg. Na něm byly někdy kolem roku 1640 vztyčeny Tři velké dřevěné kříže jako výraz úspěšné rekatolizace po bitvě na Bílé hoře. O postavení křížů se měla zasloužit údajně nepříliš známá polská kněžna (jméno není asi ani známo). Zvoleny byly tři kříže jako starý křesťanský symbol, jako podobenství biblické Golgoty (Kalvárie).


První dochovaný záznam či zobrazení o stavbě pochází z roku 1647. Rytina F. Henricuse poměrně věrně zachycuje lázeňské město a jeho okolí. Kopec byl v té době prakticky odlesněn, takže mimo jiné skýtal skvělý výhled na město i okolí. V roce 1822 popisuje kronikář J. Stöhr pohodlnou cestu na vrch Tři kříže. Nahoře však panovaly občas extrémní povětrnostní podmínky a proto musely být kříže často opravovány.


Vrch Tři kříže byl vždy přitažlivý nejenom pro výletníky, ale také pro malíře či stvořitele pověstí. Nejznámější je ta, která vypráví o násilné smrti (společné sebevraždě) tří bratrů, kteří hodlali na hoře postavit hotel. Tato se vypráví dodnes.


V roce 1912 byla zahájena výstavba lanové dráhy na vrch Tři kříže. Všem plánům však udělala konec 1. světová válka. Do dnešní doby je zde zachováno betonové koryto rozestavěné lanovky, základy horní stanice a torza dalších staveb. V době 2. světové války byl zarovnán okolní terén a před kříži byla vybudována na velice strategickém místě vojenská betonová pozorovatelna. Za tzv. normalizace v 70. letech 20. století byl z prostředního kříže snesen plechový malovaný Kristus.


V roce 1985 proběhla rekonstrukce dřevěných křížů a byla za nimi postavena retranslační věž pro přenos signálu sovětské televize směr sanatorium Imperiál. V rámci poslední rekonstrukce dřevěných křížů a okolí v roce 2000 byl na střeše betonové pozorovatelny vystavěn dřevěný vyhlídkový altán, obnovený v roce 2006.


Tři velké štíhlé dřevěné kříže s jetelovým zakončením ramen stojí na terase, obezděné kamennými kvádry. Na prostředním kříži, vysokém osm metrů, bývala v minulosti zavěšena na plechu malovaná postava Ukřižovaného Ježíše Krista a stylizovaná tabulka s nápisem "INRI". Postranní kříže jsou vysoké šest metrů. Před kříži bývalo dříve umístěno dřevěné modlitební klekátko.



Komentáře

Oblíbené příspěvky