Hledat na blogu

Rozhledna Churáňov na bývalém skokanském můstku


Na úpatí Churáňovského vrchu (1.119 m.n.m.), asi jeden kilometr jihovýchodně od vrcholu, se kdysi rozdávali medaile za skoky na lyžích. Dnes by měl obdržet vyznamenání každý, kdo se odváží ke stavbě bývalého skokanského můstku přiblížit.


Já jsem šel od Churáňova, a proto jsem pro návštěvu tohoto místa zvolil nejjednodušší a nejrychlejší cestu, kterou je sestup po krátké části sjezdovky Kobyla od její vrchní stanice. Každopádně je potřeba se dostat na cestu mezi turistickými ukazateli "V Polci" a "Pláně" (u obou míst lze zaparkovat). Zhruba v jedné třetině této trasy (ve směru od Plání) vede lesní cesta, která končí u sjezdovky v místě skokanského můstku.


Skokanský můstek byl vybudován v roce 1978 v nadmořské výšce 1.100 metrů. V devadesátých letech pomalu můstek dosluhoval svému původnímu účelu. Poslední skoky (závod o Pohár Šumavy) se zde konaly ještě v roce 1996. Myšlenka zpřístupnit věž turistům byla uskutečněna v roce 1993. Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 32 metrů bylo potřeba vystoupat po 159 schodech.


Na začátku nového tisíciletí byla tato unikátní rozhledna pro návštěvníky uzavřena a její vrchol "ozdobil" vysílač pro mobilní telefony. Rozhledna je tedy uzavřená, celkově stavba chátrá a zarůstá vegetací. Majitel objektu (patrně ČSTV) nemá o jeho obnovu zájem. Je to škoda, myslím, že by si potenciální návštěvníci této unikátní rozhledny rádi zaplatili za její návštěvu.


Možná bych to neměl psát, ale nikde jsem tam, kam jsem se vydal, neviděl zákaz vstupu. Ani dnes nemusí člověk přijít o výhled z rozhledny. Je potřeba sestoupit o několik desítek metrů níže ke konci můstku do míst odraziště a k vrcholu věže stoupat s velkou opatrností po roštových schodech přímo po rozjezdové dráze. Ve vrcholové části k dalšímu výstupu na nejvyšší místo můstku brání pletivová bariéra, ale je v ní díra a tudíž to lze chápat jako pozvání k cestě na vyhlídkový ochoz.


Výhled je zajímavý, částečně však omezený vzrostlými stromy. Na severu se vypíná pásmo hor s vrcholem Javorník a na východě oblast Strakonicka. Nehezký a podstatně smutnější pohled se nabízí na vlastní stavbu skokanského můstku.


Komentáře

Oblíbené příspěvky