Hledat na blogu

Karlovy Vary - smírčí kříž v lázeňských lesích


Když se člověk zatoulá do lázeňských lesů východně od města Karlovy Vary, tak může vidět mnohé zajímavé věci. Například nedaleko od mezistanice lanové dráhy na Dianu, která se jmenuje Jelení skok, stojí zajímavý Smírčí kříž. Lze ho objevit při cestě od lanové dráhy k objektu Myslivny.


Stanoviště na tzv. staré slavkovské cestě je patrně původní. Ke kříži se váže pověst o řeznickém tovaryši, který zde byl zabit býkem, nebo o loupežném přepadení slavkovského řezníka. Lze-li považovat tyto údaje za hodnověrné, pak se jedná o kříž buď pamětní, nebo smírčí.


V každém případě je si co prohlížet. Robustní, hrubě opracovaný monolitický kříž z hrubozrnného pískovce má rozměry 96 x 88 x 25 cm. Jedná se o kříž klasického tvaru, který měli smírčí kříže na sklonku středověku.


Na líci kříže, na straně orientované k západu, je v křížení ramen vyryto datum interpretované nejspíše 1567 nebo 1467. Jisté jsou jen číslice 1, 6 a 7. Grafologicky by se tedy dalo dopátrat k určitému datu, ale nelze s jistotou říct, zda se toto shoduje s datem zřízení kříže.


Číslo kříže v centrálním registru: 0005


Komentáře

Oblíbené příspěvky