Hledat na blogu

Goethova rozhledna v Karlových Varech

Město Karlovy Vary obklopuje celkem pět vyhlídkových věží - Goethova rozhledna, Diana, Doubská vyhlídka, Vítkova hora a Vyhlídka Karla IV., avšak vyhlídkových míst se zajímavým pohledem na město je mnohem více.

Na jeden takový kopeček vystoupila v roce 1887 rakouská arcivévodkyně a belgická princezna Stefanie, manželka korunního prince Rudolfa Habsburského. Protože bylo toto místo tehdy nezalesněné, byla ohromena úžasným výhledem. Navrhla tedy karlovarské městské radě, aby zde byla postavena rozhledna. Počáteční finanční obnos ve výši 20 tisíc zlatých věnovala karlovarská spořitelna. Stavba výletní pseudogotické budovy byla realizována podle projektu uznávaných vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera v letech 1888-1889. Za deset měsíců byla hotova, přičemž celkový rozpočet činil 35 tisíc zlatých. A tak se mohlo slavit a rozhlížet. První návštěvníci přišli na otevření výletní restaurace s rozhlednou 21. července 1889.




Rozhledna dostala jméno Kronprinzessin Stephanie Warte (Vyhlídka korunní princezny Stefanie) na počest druhého výročí návštěvy princezny Stefanie v Karlových Varech a brzy se stala vyhledávaným místem. Jako mnoho jiných objektů také tato restaurace s vyhlídkovou věží měnila své jméno dle aktuální politické situace. V roce 1918 byla přejmenována na Stifter-Warte (Stifterova vyhlídka) a roku 1945 dostala název Stalinova. Poté, co odezněl kult Stalina, získala (1957) rozhledna jméno po německém spisovateli a cestovateli, Goethova vyhlídka.


Z neznámých důvodů byla údržba tohoto krásného pseudogotického cihlového objektu zanedbávána, a tudíž začal pomalu chátrat. Také asi propagace ze strany města nebyla ideální, a proto sem chodilo čím dál tím méně lidí. Vše nakonec dospělo tak daleko, že koncem 90. let minulého století byla rozhledna i s restaurací uzavřeny.




V roce 2004 byl sice novým nájemcem objekt otevřen, ale tento stav netrval dlouho. Ani dalším pronájmy se nezdařili a tak rozhlednu přerůstají okolní stromy. Jediným, komu tento stav přináší užitek, jsou mobilní operátoři. A to je věčná škoda, jelikož si pamatuji, jak jsem se z věže, zdobené cimbuřím, rozhlížel a jednalo se o úžasný zážitek. Největším problémem je asi vzdálenost a převýšení z centra města. Myslím, že za stávající situace se nemůže jednat pro žádného investora o ziskovou záležitost. K věci se musí postavit Město Karlovy Vary nebo Karlovarský kraj úplně jinak. A mělo by se tak stál celkem rychle, jelikož tato krásná nemovitá kulturní památka pozvolna chátrá.



Objekt stylové výletní restaurace z režného zdiva je postaven na masivních základech z kamenných bloků na vrchu vysokém 637 metrů nad mořem, asi dva kilometry východně od lázeňského centra města. Pěšky je to sem asi nejblíže z lázeňského centra po červené značce k rozcestí "Pod Goethovou rozhlednou" a dále po žluté stále do kopce, až se před člověkem z ničeho nic mezi stromy objeví 42 metrů vysoká a mohutná válcová vyhlídková věž. Příjemná procházka sem také vede po žluté turistické značce od Třech křížů. Z druhé strany, od městské části Hůrky, byla kdysi vybudována asfaltová silnička, avšak se zákazem vjezdu, což je dobře. I dnes se jedná o zajímavé a klidné místo na procházku.



Komentáře

Oblíbené příspěvky