Hledat na blogu

Hřbitov - Rožmitál pod Třemšínem, městská část Starý Rožmitál


Když jsme jednoho dne projížděli městem Rožmitál pod Třemšínem, tak jsme se rozhodli vyhledat místo odpočinku jednoho slavného hudebního skladatele. Starý Rožmitál byla kdysi samostatná farní vesnice, dnes je součástí města Rožmitál pod Třemšínem. Občas se mu také říkalo Staré Město.


Farní kostel Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále se nachází u místního hřbitova. Svým zasvěcením je velmi starý, jak dokládá gotický portál. Vznik je datován do let 1230 - 1240. Kostel je nejstarší památkou města Rožmitál pod Třemšínem a dominantou městské části Starý Rožmitál. Spolu s bránou, farou a kaplankou (dříve kostnice) je také chráněnou kulturní památkou. Kostel byl postaven ve tvaru kříže, měl samostatnou zvonici a boční gotický vchod. Obehnán byl hradbami s dvěma branami. V letech 1729-31 prošel kostel přestavbou do barokní podoby. Zrušen byl boční vchod, rozšířen kůr a přistavěna věž k chrámové lodi.


Ke kostelu se kdysi přimykal starý hřbitov, který sloužil jako farní hřbitov do roku 1854. Poté byl pro nedostatek místa zrušen. Kousek dál od kostela byl vybudován nový hřbitov. Na starorožmitálském hřbitově je mimo jiných pohřben Jakub Jan Ryba (narozen 1765), hudební skladatel, kantor, národní buditel a autor slavné České mše vánoční "Hej, mistře, vstaň bystře" z roku 1796. Ostatky skladatele byly na hřbitov přeneseny v roce 1855 z bývalého morového hřbitova (u Nového rybníka), kde byl pochován jako sebevrah.



Na boku kostelní lodi je velká deska z roku 1990, připomínající vznik RybovyČeské mše vánoční.







Komentáře

Oblíbené příspěvky