Hledat na blogu

Obec Milhostov, kostel sv. Mikuláše, smírčí kříže


Kříže před obcí Milhostov


Na Chebsku se nachází dvě obce s názvem Milhostov, jedna u Mariánských Lázní a druhá severovýchodním směrem od města Cheb. A na druhé zmiňované místo jsme se vydali při dnešním výletě. Z hlavní silnice R 6 (dnes již nesmyslně zpoplatněné rychlostní komunikace) jsme odbočili na Nebanice a po chvíli projeli Milhostovem. Asi 500 metrů za obcí se nachází na křižovatce silnic Povodí - Milhostov - Děvín dva krásné kamenné smírčí kříže.


První kříž má rozměry 158 x 116 x 30 cm a je v centrálním registru zapsán pod číslem 0038. Jedná se o vysoký kamenný kříž, jehož břevno i dřík jsou mírně přisekané do klínu.


Druhý kříž je nižší, užší, ale zato širší. Jeho rozměry jsou 122 x 133 x 17 cm. V centrálním registru je zapsán pod číslem 0039. Jedná se o vysoký kamenný kříž, jehož břevno i dřík jsou mírně přisekané do klínu.


K oběma křížům se vztahuje pověst o dvou dívkách, které se na tomto místě posekaly srpy.




Obec Milhostov


Dominantou obce je kostel sv. Mikuláše, který je v současnosti v majetku obce. Jedná se o zbytek dřívějšího hradiště (strážní věž) z roku 1306. Vesnice dle historických pramenů vznikla již před rokem 1181 v době, kdy zde bylo slovanské osídlení.



Po příjezdu do obce se procházíme po hřbitově a prohlížíme si zajímavý kostel, který se právě zde nachází. Kostel nás zaujal svým vzhledem. Nejedná se totiž o typický hřbitovní kostelík. Původní gotický kostel sv. Mikuláše má vzhled spíše jako pevnost. Ve středověku byl patrně využíván jako panské sídlo. Barokně byl přestavěn v 18. stol. a v roce 1919.


My jsme sem však původně přijeli hledat něco jiného. U hřbitovní zdi kostela sv. Mikuláše se nacházejí tři mimořádně zachovalé a památkářsky cenné smírčí kříže.


První kříž z levé strany (pohled od silnice) má rozměry 149 x 144 x 35 cm a je v centrálním registru zapsán pod číslem 0040. Jedná se o mohutný kamenný kříž.


Prostřední kříž je nižší a užší. Jeho rozměry jsou 115 x 70 x 24 cm. V centrálním registru je zapsán pod číslem 0041. Jedná se o menší kamenný kříž, který má obroušené hrany.


Třetí kříž je celkově nejmenší. Vypadá to, jako by se propadl do země. Jeho rozměry jsou 73 x 90 x 28 cm. Oproti svým dvěma sousedům vyniká precizní upracovaností. Byl sem přesunut z osady Vackovec, která je dnes součástí obce Milhostov. V městské knize v Chebu je o něm zápis o násilném skutku v roce 1483.


Jaká pověst se vztahuje k prvním dvěma křížům, jsem se zatím nedopátral.


Před odjezdem z obce si ještě prohlížíme další dvě místní zajímavosti. Nejprve je to lidová architektura, krásný hrázděný statek chebského typu č. p. 25 se šachovnicovitými výplněmi mezi okny a bohatě členěným průčelím. Pochází z let 1800 - 1820 a je to jeden z nejcennějších v oblasti. Dále se na místní návsi nachází zajímavý barokní mariánský sloup z roku 1706.

Komentáře

Oblíbené příspěvky