Hledat na blogu

Sokolov - rozhledna Hard


Zděná rozhledna s dřevěnou nástavbou se nachází na návrší zvaném Na Hardu (461 m.n.m.) nedaleko od centra Sokolova. Orientačním bodem je Policie České republiky, jejíž budova se nachází v těsné blízkosti. Také je možné se orientovat podle dopravního značení k Nemocnici a dále pokračovat Hornickou ulicí do prudkého kopce. Na horizontu je již po levé ruce rozhledna velmi dobře vidět.



Když není nikdo u rozhledny, je možné si zapůjčit klíč v Sokolovském infocentru (pondělí až pátek od 9 do 17 hodin a v sobotu od 9 do 12 hodin). Jednodušší a mnou vyzkoušená možnost je vyzvednutí si klíče na vrátnici Obvodního oddělení Policie ČR Sokolov, které je vzdálené od rozhledny asi 100 metrů. Já jsem zde byl v prosinci a na Policii mi zapůjčili klíče oproti občanskému průkazu bez problémů. ¨




Historie objektu na sokolovském vrchu Hard (německy zvaném Hartberg) je velmi bohatá. Původně se tady nacházelo popraviště, později hřbitov (dnes přesunutý asi o 100 metrů na východ) a střelnice. V 1. polovině 19. století zde byl postaven kamenný vyhlídkový gloriet Prašná věž (Pulverturm). Vzhledem k tomu, že postupem času chátral a zarůstal stromy, bylo v roce 1907 městským okrašlovacím spolkem navrhnuto přestavět gloriet na rozhlednu. Kamenný podstavec byl opraven a na něj byla postavena dřevěná dvoupatrová vyhlídková nástavba podle plánů stavitele Heinze. Objekt měl dvě vyhlídková patra o celkové výšce 18 metrů. Svého otevření se stavba dočkala 15. dubna 1908, avšak vydržela pouze do roku 1933, kdy byla pro špatný stav snesena. Z torza vyhlídkové věže vznikl památník obětem první světové války. Na podstavci byla umístěna pětimetrová bronzová socha Krista od místního sochaře Tony Schöneckera. Sochu však během válečných let zabavili pro vojenské účely a ze stavby se stala německá vojenská pozorovatelna. Pak už podstavec pro nezájem jen chátral.




Obrat v dobré a oživení tohoto místa nastalo až v roce 2000, kdy došlo k postavení takřka identické původní dřevěné nástavby, opravě podstavce a bylo dosazeno nové ocelové schodiště uvnitř objektu. Znovuotevření se konalo 26. dubna 2001.



Rozhledna je sice o několik metrů nižší, měří 14,5 metru, ale to jí na kráse a půvabu nic neubralo. Po zdolání 39 schodů se člověk ocitne na první vyhlídkové plošině a po vyšlápnutí dalších 13 stupňů se nabízí rozhled z výšky cca 12 metrů, který je však umocněn umístěním rozhledny.



Vidět je okolní město Sokolov s velkým komplexem chemických závodů, dále pak hradba Krušných hor a částečný pohled na nedaleké výběžky Slavkovského lesa. Část výhledu je omezena vzrostlými stromy.



Komentáře

Oblíbené příspěvky