Hledat na blogu

Rozhledna na Blatenském vrchu - Zitina vyhlídka


Nedaleko města Horní Blatná, na Blatenském vrchu, se nachází v nadmořské výšce 1043 metrů jedna zajímavá rozhledna. Je vystavěná z kamene i dřeva a vyrostla do výšky 21 metrů.


Z vyhlídkové plošiny ve výšce 18 metrů se nabízí krásný kruhový výhled. Vidět je například Klínovec, Fichtelberg, Božidarský Špičák, Tisovský vrch u Nejdku, Doupovské hory nebo Karlovy Vary či Horní Blatná. Nejdříve je však potřeba vyšlápnout kamenné i dřevěné schody v počtu 92. Na internetu jsem četl informaci o 85 schodech, tak se tam budu muset někdy vydat ještě jednou.


S rozmachem turistiky koncem 19. a na počátku 20. století se měla stát Horní Blatná podle představ členů německého Spolku pro zimní sporty významným turistickým centrem. Jedním z cílů bylo zatraktivnění snadno přístupného Blatenského vrchu (německy Plattenberg). Chebský architekt Karel Matusch navrhl projekt horského hotelu s vyhlídkovou věží. Stavba, jejíž náklady činily 30 000 korun, začala na jaře roku 1912 a slavnostní otevření proběhlo 5. července 1913.


V roce 1923 byl u hotelu vztyčen pomník Jana Husa, který byl však roku 1926 poničen Němci. Dnes lze tento opravený pomník vidět v Horní Blatné.


Hotel se sálem a rozhlednou sloužil veřejnosti až do druhé poloviny 40. let 20. století. Poté zřídila československá armáda na Blatenském vrchu leteckou pozorovatelnu. Časem však vojáci pohraniční stráže hotel poškodili tak, že v 50. letech bylo rozhodnuto o jeho demolici. Naštěstí rozhledna na vrcholu zůstala. Když armáda Blatenský vrch opustila, připadla rozhledna MNV Horní Blatná, který provedl v roce 1977 rekonstrukci. V roce 2002 byl u rozhledny obnoven přístavek, který byl poškozen ohněm. V současnosti je věž v majetku obce Horní Blatná a správy se ujali mladí ochránci přírody z ČSOP.


Rozhledna se nachází asi 1,5 km severovýchodním směrem od městečka Horní Blatná. Přímo na vrchol lze zajet automobilem. Jeden kilometr dlouhá odbočka k rozhledně vede od silnice vedoucí z Božího Daru do Horní Blatné. Do Horní Blatné vede také železnice a zajíždí autobus. Já jsem zaparkoval na náměstí a šel se projít k rozhledně pěšky po červeně značené turistické cestě. Musel jsem ujít asi 1,5 kilometru a vystoupat 153 výškových metrů.


Informace o vstupném a otevírací době je možno zjistit na stránkách města Horní Blatná.



Více informací by se měl člověk dozvědět zde:


Komentáře

Oblíbené příspěvky