Hledat na blogu

Židovský hřbitov v městečku Vlachovo Březí


Asi osm kilometrů severozápadně od Prachatic se nachází městečko Vlachovo Březí. Na první pohled se jedná o příjemné místo, zaujalo nás také zajímavé náměstí. Neměli jsme však mnoho času na podrobnější prohlídku a tak jsme jeli hledat to, proč jsme sem přijeli.


Jedeme asi 400 metrů severozápadně směrem nad náměstím podle ukazatele. Nacházejí se zde nějaké objekty, které vypadají zanedbaně a jsou patrně rekonstruovány. Zastavujeme, chvíli se rozhlížíme a poté se vydáváme po vyšlapané cestě, která nás přivádí k místnímu židovskému hřbitovu.


Založen byl před rokem 1692, rozšířen pak v 18. století a upraven v polovině 19. století do současné velikosti 1.378 metrů čtverečních. Je na něm dochováno kolem 170 náhrobků, nejstarší z roku 1729. Poslední pohřeb se zde konal roku 1932.


V jihozápadním rohu hřbitova jsou patrné malé zbytky obvodového zdiva márnice, která byla postavená ve druhé polovině 19. století. Ohradní zeď z lomového kamene včetně vstupní brány s kovanou brankou byla v 90. letech 20. století opravena. V roce 1958 byl hřbitov vyhlášen kulturní památkou. Na pozemku hřbitova rostou dva památné stromy.


Hřbitov je to zajímavý a je vidět, že se zde provádí průběžná údržba. Vstup je volný.


Na kamenné bráně stojí nápis:
Mene, tekel... volá čas, zde se sejdem všichni zas.
K poli mrtvých, kde je klid, s úctou vzhlížej všechen lid.




Komentáře

Oblíbené příspěvky